Ταξίδι στη Νότια Κορέα – Gyeongbokgung Palace

Σήμερα επιστρέφω με το 2ο blog post της σειράς “Ταξίδι στη Νότια Κορέα”. Στο προηγούμενο post σου είχα μιλήσει για την περιοχή Gangnam της Σεούλ, και σήμερα θα σου μιλήσω για το Παλάτι Gyeongbokgung και για το παραδοσιακό χωριό Bukchon Hanok Village.

Το παλάτι Gyeongbokgung κατασκευάστηκε το 1395 και είναι το πιο διάσημο παλάτι της Κορέας. Το Gyeongbokgung Palace θεωρείται οτι είναι το πιο όμορφο και πιο μεγάλο από τα 5 παλάτια της πόλης και κατά τη γνώμη μου είναι αυτό που αξίζει να επισκεφτείς. Θα το βρεις εύκολα μιας και καλύπτει το βόρειο άκρο της κύριας λεωφόρου της Σεούλ, Sejong-ro, σε απόσταση αναπνοής από το Blue House (δηλαδή την κατοικία του προέδρου).

img_2226

Αν και έχει καταστραφεί πολλές φορές (τελευταία φορά ήταν το 1592-1598, όταν πολεμούσαν τους ιάπωνες) έχει ανακατασκευαστεί πλήρως. Μέσα στο παλάτι θα βρεις το National Palace Museum και το National Folk Museum. Η είσοδος για το παλάτι είναι μόλις 3000 won δηλαδή περίπου 2.5ευρώ. Αν σε ενδιαφέρει να επισκεφτείς και τα 5 παλάτια, μπορείς να προμηθευτείς ένα εισιτήριο που κοστίζει 10000 won – περίπου 8ευρώ- και διαρκεί 3 μήνες. Με αυτό το εισιτήριο μπορείς να επισκεφτείς τα Changdeokgung Palace μαζί με Huwon και Secret Garden, Changgyeonggung Palace, Deoksugung Palace, Gyeongbokgung Palace και Jongmyo Shrine.

img_2232

Αξίζει να ξεναγηθείς μέσα στα κτίρια και να περπατήσεις μέσα στο πάρκο. Αν και το παλάτι βρίσκεται στα πιο κεντρικά σημεία της Σεούλ, όταν περπατάς μέσα στο πάρκο δεν ακούς καθόλου θορύβους της μεγαλούπολης. Νιώθεις ότι είσαι στο βουνό, μακριά απ’ όλους και όλα.

img_2254

Σε πολλά σημεία θα δεις μαθητές με τους δασκάλους τους να κάθονται για πικνικ και να συζητάνε για το μέρος και την ιστορία του. Τα περισσότερα παιδάκια σε χαιρετάνε όταν περνάς δίπλα τους – ως ένδειξη σεβασμού – και το “αστείο” είναι ότι περιμένουν να τους απαντήσεις. Αν, λοιπόν, ακούσεις κάποιο παιδάκι να σου λέει 안녕하세요 (annyeonghaseyo ή ανιονχασεγιο) ουσιαστικά σου λέει “Γεια σας” και μπορείς να το απαντήσεις είτε το ίδιο είτε 안녕 (annyeong ή ανιόνγκ) που σημαίνει “Γεια”. Αν σε ενδιαφέρει να σου μάθω βασικές εκφράσεις στα κορεάτικα για να μπορείς να συνεννοηθείς με τα απλά, πες μου σε σχόλιο και θα ετοιμάσω νέο Blog post.

img_2257

Όπως θα έχεις παρατηρήσει το πράσινο και το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί σε όλα τα παλαιά κτίρια της Κορέας. Αν και δεν είμαι σίγουρη γιατί τα έχουν διαλέξει, είναι σίγουρα εντυπωσιακά.

1473522076193

Στο κεντρικό κτίριο(Geunjeongjeon) βρίσκεται ο θρόνος του βασιλιά. Σε αυτό το κτίριο ο βασιλιάς άκουγε τα προβλήματα που υπήρχαν από τους “υπουργούς” του και αποφάσιζε τι θα γίνει – μια μικρή βουλή ας πούμε.

img_2211

Αν σε ενδιαφέρει να δεις την παραδοσιακή πλευρά της Σεούλ, καλύτερα είναι μετά το παλάτι να επισκεφτείς το παραδοσιακό χωριό Hanok στην περιοχή Bukchon. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 λεπτών από το παλάτι και πραγματικά θα δεις πως περίπου ήταν η ζωή στο παρελθόν εκεί – κάτι σαν την Πλάκα φαντάσου. Στην περιοχή κατοικούσαν οι αριστοκράτες της εποχής και όσοι έπρεπε να πηγαίνουν συχνά στο παλάτι, αλλά τώρα είναι γεμάτο τουρίστες και καταστήματα.

img_2296

Τα περισσότερα από τα παραδοσιακά σπίτια έχουν μετατραπεί σε καταστήματα με είδη δώρων, hostel, εστιατόρια ή καφέ και έχεις την δυνατότητα να δεις και πως είναι από μέσα η αρχιτεκτονική των κτιρίων. Σε όποιο μέρος κι αν αποφασίσεις να μπεις, πρέπει να έχεις υπόψιν σου ότι θα χρειαστεί να βγάλεις τα παπούτσια σου. Αν δε θέλεις να τα βγάλεις, δεν μπαίνεις μέσα…

20160903_154156

Υπάρχει περίπτωση να πετύχεις πολλές κοπέλες να φοράνε παραδοσιακές φορεσιές. Όπως και στην Ιαπωνία έτσι και στην Κορέα, μπορείς να βρεις άπειρα μέρη που μπορείς να νοικιάσεις και να φορέσεις για κάποιες ώρες τις παραδοσιακές φορεσιές ή αλλιώς Hanbok. Αν δε θες, απλά σταματάς κάποια από τα κορίτσια που τα φοράνε και βγάζεις φωτογραφία lol 😛

img_2291

img_2318

Πρέπει να είσαι προετοιμασμένη πάντως για λαοθάλασσα κόσμου… Είναι μικροί οι δρόμοι και σίγουρα θα βρεθείς αγκαλίτσα με κάποιον άλλο τουρίστα…

img_2307

Τα περισσότερα κτίρια είναι ξύλινα και στους τοίχους θα δεις πολλά σχήματα. Τα σπίτια είναι απλά και λειτουργικά, ενώ στο κέντρο τους έχουν μια μικρή αυλή.

img_2304

Μπορείς να δεις το video που ανέβασα στο Instagram με την περιοχή Hanok εδώ.

Για να πας στο χωρίο δε χρειάζεται να πληρώσεις κάποιο εισιτήριο. Αν χρειαστείς όμως, μπορείς να βρεις πολλούς tour guides όπου θα σε ξεναγήσουν.
Αν ταξιδεύεις μόνος σου και θέλεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου να έχεις παρέα, μπορείς να γραφτείς στο πρόγραμμα Goodwill Guide. Ντόπιοι που θέλουν να κάνουν εξάσκηση τα αγγλικά τους, σου δείχνουν τριγύρω στην πόλη δωρεάν. Κάνεις αίτηση εδώ πριν επισκεφτείς την χώρα και το οργανισμός τουρισμού τους θα σου βρει τον κατάλληλο άνθρωπο για την ξενάγηση. Πόσο μπροστά όμως?

img_2303

Ελπίζω να βρήκες χρήσιμο αυτό το blog post. Στο επόμενο post θα σου μιλήσω για τα καραοκέ μπαρ (Noraebang) και την παραδοσιακή σάουνα ( jjimjilbang).

Μέχρι την επόμενη φορά,
Φιλιά,
Σοφία

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.