#travelSmart: Συνάλλαγμα, χωρίς κρυφές χρεώσεις.

Σήμερα επιστρέφω με το 2ο μέρος της σειράς travelSmart, μια σειρά που έχει ως στόχο να σε μάθει να ταξιδεύεις έξυπνα & οικονομικά σε όποιο σημείο του κόσμου επιθυμείς. Με αυτά τα Post προσπαθώ να μοιραστώ όλα αυτά που έχω μάθει τα τελευταία χρόνια ταξιδεύοντας.  Στο προηγούμενο Post είχαμε πει για τα βασικά στοιχεία που πρέπει να είσαι προσεκτική όταν ταξιδεύεις. Στο σημερινό, λοιπόν, post θα σου μιλήσω για τις υπηρεσίες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, διαδικτυακές κάρτες και πολλά άλλα.

Κάθε φορά που πρόκειται να ταξιδέψεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλό θα είναι να ενημερώνεις αρχικά την τράπεζά σου. Είναι σημαντικό, γιατί αν τυχόν ταξιδέψεις χωρίς να το αναφέρεις – ιδιαίτερα εκτός Ευρώπης – μπορεί η συναλλαγή να θεωρηθεί ύποπτη και να σου ακυρώσουν την κάρτα. Οπότε, φαντάσου να μείνεις σε μια ξένη χώρα χωρίς μετρητά; Θα είναι ό,τι χειρότερο.

Αν ταξιδεύεις σε προορισμούς εκτός Ευρώπης, καλό θα είναι να ρωτήσεις την τράπεζα για τις χρεώσεις συναλλαγής. Συνήθως, αν η χώρα που επισκέπτεσαι δεν χρησιμοποιεί το ευρώ, η τράπεζα σε κάθε συναλλαγή χρεώνει επιπλέον 2 με 3%. Το ποσό αυτό εξαρτάται από την τράπεζα φυσικά. Άλλο ποσό μπορεί να χρεώνει η eurobank, άλλο η εθνική και άλλο η πειραιώς κτλ. Όπως και να έχει, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με αυτές τις χρεώσεις και να κάνεις αντιστοίχως έξυπνα τις αγορές σου.

Έναν τρόπο που βρήκα για να γλιτώσω αυτές τις κρυφές χρεώσεις, είναι η χρήση των διαδικτυακών ηλεκτρονικών καρτών. Τι είναι αυτές; Είναι εταιρείες που συνεργάζονται με την Visa ή Mastercard και μπορείς να διαχειριστείς τα ποσά και τις συναλλαγές σου μέσω mobile app. Προσωπικά, έχω δοκιμάσει την Revolut και την Monese και έχω μείνει ικανοποιημένη.  Ιδιαίτερα η Revolut είναι από τις πιο διαδεδομένες ιντερνετικές κάρτες. Το καλό που έχουν αυτές οι κάρτες είναι ότι αν πληρώσεις σε διαφορετικό νόμισμα (όχι ευρώ) τότε αντί να έχεις κρυφές χρεώσεις (το 2% ή 3% που αναφέρθηκε πιο πάνω), κάνει τη μετατροπή με βάση την ισοτιμία του χρηματιστηρίου. Επίσης μπορείς να βγάλεις χρήματα σε ATM μέχρι και 200ευρώ στην standard κάρτα, 400ευρώ στην Premium  & 600 στην metal. Στις 2 τελευταίες μπορείς επίσης να έχεις και ασφάλεια ταξιδιού με έκπτωση ενώ δίνουν και ένα airport lounge δωρεάν. Ακριβώς το ίδιο είναι και η Monese. Αν θέλεις 10ευρώ δώρο στη revolut κάρτα, χρησιμοποίησε τον κωδικό sofiawdv!F07121, ενώ για 25ευρώ δώρο στη monese χρησιμοποίησε τον κωδικό SOFIA553.

Όπως και να έχει, είτε χρησιμοποιήσεις ιντερνετική κάρτα είτε της τράπεζάς σου, η χρήση κάρτας στο εξωτερικό είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να πληρώσεις. Καλό θα είναι να έχεις και ένα μικρό ποσό μετρητών για τιπς ή για αγορά προϊόντων που είναι φθηνά. Υπάρχουν πολλές τοποθεσίες που μπορείς να κάνεις το συνάλλαγμα. Η πιο οικονομική λύση είναι η τράπεζα της Ελλάδος ή από κάποια άλλη τράπεζα. Σε διαδεδομένα νομίσματα (δολλάρια, λίρες κτλ) όλες οι τράπεζες έχουν συνάλλαγμα να δώσουν απλά πρέπει να κλείσεις ραντεβού πριν πας. Αν δε προλάβεις να κλείσεις το ραντεβού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια άλλα ανταλλακτήρια, αλλά αυτά έχουν «χειρότερη» τιμή ισοτιμίας, σε σχέση με τις τράπεζες. Βέβαια αν είναι να κάνεις συνάλλαγμα μικρό ποσό όπως 100-200ευρώ, τότε δε χάνεις πολλά χρήματα. Προσωπικά για τέτοια μικρά ποσά χρησιμοποιώ το ανταλλακτήριο του αεροδρομίου, παραγγέλνω το συνάλλαγμα και απλά πηγαίνω και το παίρνω όταν φτάσω στο αεροδρόμιο. Μπορείς να πάρεις απευθείας τα χρήματα από αυτούς, χωρίς να το παραγγείλεις πιο πριν, απλά θα περιμένεις περισσότερη ώρα στην αναμονή.

Υπάρχει άλλη μια κάρτα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, όχι μόνο στα ταξίδια σου, αλλά και στην Ελλάδα και δεν είναι άλλη από την curve. Η curve είναι κι αυτή διαδικτυακή εφαρμογή/κάρτα η οποία σου δίνει τη δυνατότητα να προσθέσεις πολλές άλλες κάρτες. Ανάλογα ποια έχεις επιλέξει μέσα από την εφαρμογή της, πληρώνεις και με την αντίστοιχη. Για παράδειγμα, αν έχεις προσθέσει μια κάρτα Πειραιώς, μια κάρτα Eurobank και μια κάρτα Εθνικής στην εφαρμογή της curve, και πχ πας σε ένα κατάστημα να πληρώσεις, εάν θέλεις να πληρώσεις με τη κάρτα της εθνικής σου, τη διαλέξεις από την εφαρμογή, και η χρέωση πάει στην εθνική απευθείας, λες και είχες χρησιμοποιήσει την κάρτα της εθνικής αρχικά. Βολεύει πάρα πολύ αν δε θες να κουβαλάς πολλά πράγματα, αλλά θέλεις να έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις όλες τις κάρτες σου. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει την καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών που έχω δει σε αυτόν τον κλάδο. Απαντάνε στα ερωτήματα μέσα σε λίγες ώρες.

Σε όλες αυτές τις κάρτες(curve, monese & revolut) για να γίνει η ταυτοποίηση ότι είσαι κάτοχος των καρτών που προσθέτεις στις εφαρμογές, κάνουν μια μικρή χρέωση στον λογαριασμό σου. Η χρέωση αυτή φαίνεται στο ιστορικό συναλλαγών με έναν μοναδικό κωδικό. Αυτόν τον κωδικό τον βάζεις στην εφαρμογή, γίνεται η ταυτοποίηση και στη συνέχεια σου επιστρέφουν το ποσό που χρεώθηκες. Επίσης, θα σου ζητηθεί ταυτότητα ή διαβατήριο για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία σου.

Ελπίζω οι παραπάνω πληροφορίες να σου φάνηκαν χρήσιμες και να έμαθες κάτι καινούριο.

Μέχρι την επόμενη φορά,
Φιλιά,
Σοφία

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.